Istoric
Sarata Monteoru este o statiune in judetul Buzau fondata de mogulul petrolier Grigore Monteoru la inceputul secolului al XX-lea. Nascut in 1831, grecul Grigore Stavri (Monteoru) a facut averi imense din exploatarea de petrol in judetele Prahova si Buzau. Cu banii proveniti din petrol, Grigore Monteoru pune in valoare apele minerale de la izvoarele din Monteoru, unde se puteau trata unele boli. El aduce la Monteroru pe celebrul doctor Guvernot, medic la Aix les Bains (Franta). Construieste doua hoteluri cu peste 100 de camere si un cazinou modern. In 1893 Monteoru il aduce pe arhitectul german Eduard Honzik pentru a proiecta viitoarele constructii ale statiunii balneare. S-au captat si colectat sistematic apele celor 15 izvoare minerale. In 1895 doctorul Constantin Istrati a analizat apa izvoarelor de la Sarata. Certificatul de analiza arata ca apele de aici sunt cu mult superioare celor de la Hall (Austria), Lamotte (Departamentul Iserre) si Salies (Departamentul Jura).
Atractii turistice in Sarata Monteoru
VILA MONTEORU (1888) a fost construita de Grigore Monteoru. Este inconjurata de un parc dendrologic care se intinde pe 2 hectare. Pe langa camerele de dormit, de luat masa si de oaspeti, vila mai cuprinde o crama de piatra cu etaj si o minunata sera de flori.
PARCUL DENDROLOGIC AL VILEI MONTEORU a fost conceput in stil "englezesc", inceput in timpul vietii lui Grigore Monteoru si terminat de mostenitorii sai in 1904. Alaturi de specii autohtone de arbori exista si specii exotice din America de Nord, China, Japonia.
BISERICA CAPELA A FAMILIEI MONTEORU (1902 - 1903) a fost construita de arhitectul Eduard Honzik. In subsolul bisericii odihnesc sapte membri ai familiei. Capela a fost pictata de Costin Petrescu, pictorul casei regale a Romaniei, cel care a realizat la Ateneul Roman "Marea fresca a istoriei neamului". Pictura este realizata in tehnica "a fresco".
Sarata Monteoru nu ofera multe de facut vizitatorilor, dar liniste, aer curat si relaxare sunt din belsug. Exista hoteluri de tratament in statiune care ofera piscine cu apele terapeutice specifice zonei, cateva obiective turstice interesante si o seama de trasee in dealurile din imprejurimi pentru miscare si relaxare.
Am incercat unul dintre traseele marcate propuse care duce din centrul statiunii spre mina de pretrol. Un indicator arata drumul si distanta de parcurs, dar de fapt, dupa cum am aflat mai tarziu, distanta e mult mai mare, asfaltul se termina si continui apoi pe o carare spre varful dealului. Marcajele sunt vizibile pe copaci, deci nu te poti pierde. Sunt aproximativ 50 minute de urcat, uneori pe panta destul de inclinata, dar dificultatea traseului nu este mare. La final dai peste mina de petrol, care insa nu se poate vizita pentru ca este inca exploatata de Petrom, asa ca te multumesti cu informatiile disponibile in ghidurile turistice si cu exercitiul fizic.
Ce stim despre mina de petrol?
Este unica in Europa si o raritate in lume prin sistemul de exploatare a zacamintelor petroliere prin metode miniere. Puturile sunt la adancimea de 240 - 320 m. Este cea mai veche exploatare petroliera din judetul Buzau (a doua jumatate a secolului al XIX-lea). In 1923 se extragea inca petrol prin puturi, iar din 1925 din galerii, metoda utilizata si astazi. In 1973 un reporter buzoian descria vizita sa la mina de petrol: "... galeria coboara cu 2 metri pe secunda. Dupa 100 de secunde ajungem [...] Incepem vizitarea acestei mine de petrol, unica in Europa si a doua in lume. [...] Pasim intr-o galerie inalta de doi metri, apoi intalnim o serie de ramificatii. [...] Privind cu atentie straturile din care se extrage titeiul, stam minute intregi in fata unui zacamant din care picura lichidul cafeniu, ne oferim la "puii" de sonda in care se strange aurul negru scos apoi cu caruciorul de petrolisti."